Contact

Havennieuws Juni 2018

01-06-2018

Havennieuws

Actuele ontwikkelingen en schepen in de Rotterdamse Haven

Een up to date aanvulling op de standaard rondvaarttekst.

Nr. 1 juni 2018 – Offshore editie rondvaart 75 minuten

De haven van Rotterdam heeft de ambitie om dé offshore-haven van Europa te zijn. Het Havenbedrijf Rotterdam zet hier dan ook vol op in en focust daarbij op olie & gas, offshore wind en decommissioning.

Projecten van elk formaat kunnen in de haven van Rotterdam terecht en de mogelijkheden worden de komende jaren alleen maar groter. De Rotterdamse haven biedt onder andere:

• Voldoende ruimte voor offshore-ontwikkeling, zowel op het land als in het water
• Breed aanbod aan reparatie- en onderhoudsfaciliteiten
• Beschutte ligplaatsen met een waterdiepte tot 26 meter
• Groot, bestaand maritiem cluster

Het Havenbedrijf Rotterdam realiseert het Offshore Center Rotterdam (OCR). Op 70 hectare nieuw haventerrein zullen meerdere bedrijven samen gaan werken om projecten sneller en groter dan ooit te ontwikkelen.

In de Prinses Amaliahaven op de 2e Maasvlakte wordt momenteel het 70 Ha grote OCR aangelegd, met ruimte voor constructie, assemblage, heavy lift, logistiek en (de)mobilisatie

Naar verwachting wordt dit nieuwe Offshore Center Rotterdam in 2019 in gebruik genomen.

Tijdens onze rondvaarten van 75 minuten krijgt u een goede indruk wat die Offshore markt voor de Rotterdamse Haven betekend. Vooral rond het voormalige RDM terrein, de Wiltonhaven en in de Waalhaven zijn bijzondere bedrijven, schepen en installaties te zien. Kraanschepen, kabelleggers, booreilanden, valpijp schepen, afzinkbare schepen met special transporten en nog veel meer. Onze kapiteins vertellen u graag meer over deze zeer interessante wereld van de offshore.

Doop Bravenes – Van Oord in Rotterdam

Op 21 mei jl. is door Van Oord aan de Holland Amerika Kade het valpijpschip Bravenes gedoopt.

Onderzees steenstorten is al sinds jaar en dag een belangrijke activiteit van Van Oord binnen de offshore. Het bedrijf is al ruim 30 jaar markleider in het Noordzeegebied.

Een valpijpschip stort met behulp van een flexibele valpijp steen op de bodem van de oceaan of een rivier. Doel hiervan is het beschermen en stabiliseren van constructies onder water of het effenen van de bodem. De capaciteit van de Bravenes bedraagt 1800 ton steen per uur, variërend in brokken van 60 tot 300 kg.

Van Oord heeft drie geavanceerde valpijpschepen in de vloot. Nordnes, Stornes en de meest recente aanwinst Bravenes. Het schip, met een draagvermogen van 14.000 ton, een lengte van 154 m en een breedte van 28 m, is geschikt voor de installatie van steen met uiteenlopende afmetingen.

De Bravenes kan drie verschillende soorten steenstortwerkzaamheden uitvoeren, namelijk via een valpijp door de moon-pool, via een valpijp over de zijkant of via een tremiepijp over de zijkant. Dankzij deze derde methode kan het schip nu steen heel dicht in de buurt van offshore-platforms (zoals monopalen) storten.

Aegir – Heerema Merwehaven

De Aegir is een diepwaterconstructieschip van Heerema Marine Contractors uit Leiden. Het schip kan zowel als kraanschip als pijpenlegger worden gebruikt en staat ook bekend als DCV Aegir. Hier staat DCV voor Deepwater Construction Vessel, wat Engels is voor diepwaterconstructieschip. De naam verwijst naar Ægir, de Noorse god van de zeevaart en bier.

De Aegir, met een lengte van 212 meter is speciaal ontworpen voor de installatie van complexe infrastructuur en pijpleidingen in zeer diep water. Uniek daarbij is dat de Aegir pijpleidingen volgens zowel de J-lay als de R-lay-methode kan leggen. Het schip is uitgerust met een J-lay pijplegtoren én met twee grote 2.000 mT spoelen. Hiermee kunnen pijpleidingen met een diameter van meer dan 40 cm R-lay worden geïnstalleerd. De grote 4.000 mT mastkraan heeft een giek van 125 meter. De kraan is zowel geschikt voor het werken op grote diepte als voor het installeren van vaste platforms en andere grote constructies in relatief ondiep water. De Aegir is een speciaal ontwerp, afgeleid van het Ulstein Sea of Solutions SOC 5000-concept. Het schip is voorzien van Klasse III DP (dynamic positioning). De Aegir biedt accommodatie aan ruim 300 crewleden en kan werken op dieptes tot 3500 meter.

 

Waalhaven – Rotterdam Offshore Group - Bumblebee met Stinger Pioneering Spirit

Smulders Offshore was verantwoordelijk voor het ontwerp, productie en montage van de Stinger, een frame dat achteraan het pijp-legschip Pioneering Spirit hangt. Aan boord van de Pioneering Spirit worden pijpdelen aan elkaar gelast. Via het Stinger transition-frame (aan boord van de Pioneering Spirit) komt de pijp op de Stinger en rolt zo over de ‘rollerboxen’ het water in. De Stinger begeleidt deze pijp naar de zeebodem en garandeert zo de meest ideale kromming van de gelaste pijp tijdens de installatiefase.

De Stinger heeft een lengte van 150 meter, een breedte van 65 meter en een gewicht van 4.200 ton.
De Bumblebee is een speciaal gebouwd ponton voor de Stinger van de Pioneering Spirit.

In december 2016 kreeg Allseas van een Gazprom-dochter de order om 900 kilometer pijplijn voor Turkish Stream aan te leggen. De pijplijn komt op maximaal twee kilometer onder het zeeniveau op de bodem van de Zwarte Zee te liggen. Het werk duurde een jaar.

In februari 2017 kreeg Allseas de opdracht voor de aanleg van de Nord Stream 2 pijplijn in de Oostzee. Drie pijpenleggers van Allseas zullen bij de opdracht worden ingezet, Pioneering Spirit, Solitaire en Audacia. De werkzaamheden vinden plaats in 2018 en 2019.

De olie- en gaspijpleidingen variëren in diameter tot maximaal 63 inch.

Rotterdam Offshore Group – Waalhaven Pier 4

Rotterdam Offshore Group (ROG) is gevestigd aan Pier 4 in de Waalhaven.

ROG houdt zich bezig met het aanpassen van offshore-materieel. Het bedrijf heeft zijn bedrijfsterrein recent uitgebreid; het huurt een aangrenzend terrein dat tot voor kort in gebruik was van betonproducent Mebin. Dat betekent dat meer grote offshore-installaties Schiedam over de Nieuwe Waterweg zullen passeren. Het bedrijf beschikt nu over een kadelengte van 320 meter en een oppervlakte van ruim 22.000 m2 bedrijfsterrein

Ampelmann – RDM

Ampelmann offshore is in 2008 opgericht, als spin-off van de TU Delft. Naast het hoofdkantoor in Delft heeft het bedrijf een vestiging in Rotterdam op het RDM terrein en zes buitenlandse vestigingen. 

Ampelmann ontwikkeld en bouwt dynamische systemen voor het overzetten van personeel en materialen van een bewegend schip naar een boorplatform of windturbine.

Een grote uitdaging, gezien de vaak slechte weersomstandigheden op zee.
Het systeem is te vergelijken met een omgekeerde flight simulator. De bewegingen van het schip worden continu gemeten en vervolgens, door middel van zes hydraulische cilinders, gecompenseerd. Het resultaat is een platform dat, ondanks de bewegingen van het schip, volmaakt stabiel blijft. Vanaf dit stabiele platform kan personeel veilig en efficiënt de offshore structuur bereiken via een telescopische loopbrug.

Inmiddels wordt het Ampelmann-systeem industrie-breed omarmd. Ampelmann mag zich wereldmarktleider noemen met meer dan 50 systemen, 150 projecten en 2,4 miljoen mensen die veilig zijn overgestoken op zee dankzij Ampelmann.

RDM – Training Plant

De RDM Training Plant is een bijzonder publiek-privaat project in het hart van de Rotterdamse haven. Het bedrijfsleven en techniekonderwijs hebben op het voormalige RDM terrein een ‘real life’ trainingsfaciliteit gerealiseerd, bedoeld voor techniekstudenten én bestaand personeel in de petrochemische en procesindustrie.

Middels levensechte simulaties laat de RDM Training Plant mbo- en hbo-jongeren fysiek kennismaken met hun toekomstige werkplek en de strenge veiligheidscultuur die daarbij hoort. Ook bestaande technici kunnen zich met branche-specifieke trainingen verder bekwamen in de vereisten van hun vak. Op de Training Plant komen privaat en publiek letterlijk samen: trainers en trainees zijn zowel afkomstig uit het bedrijfsleven als het onderwijs. De veiligheidsstandaarden die op de RDM Training Plant gelden, moeten de (nieuwe) standaard worden voor de complexe, risicovolle omgeving van de gehele procesindustrie zoals we die in de Rotterdamse Haven kennen.


Heysehaven - Franklin Offshore

Multinational Franklin Offshore – met het hoofdkantoor in Singapore – heeft zijn Europese vestiging sinds 2012 verhuisd naar RDM campus. Het bedrijf is een specialist in het aanmeren, vastleggen, optuigen en uitrusten van offshore vaartuigen en objecten. Franklin Offshore Europe – afkomstig uit Dordrecht – gaat vanuit Rotterdam de maritieme, olie- & gas- en offshore industrie bedienen.

De komst van Franklin Offshore Europe past in het beleid van het Havenbedrijf om de positie van Rotterdam als offshore haven verder te verstevigen. Bovendien stimuleert het de verdere ontwikkeling van de technische opleidingen op de RDM Campus, waarvan het Havenbedrijf en de gemeente Rotterdam, De Hoge School Rotterdam en het Albeda College de grote initiatiefnemers zijn.

De Scheepsbouwloods op RDM is begin vorige eeuw gebouwd en na de Tweede Wereldoorlog in 1949 nog eens uitgebreid. Daarvoor is speciaal een deel van Heijplaat gesloopt. De loods is maximaal 28 meter hoog, 130 meter breed en 280 meter lang. In de loods zijn onderdelen van legendarische schepen als de Nieuw Amsterdam, De Zeven Provinciën en het SS Rotterdam gebouwd. Halverwege de jaren zestig begon het tij voor de Rotterdamse scheepsbouw te keren en ging RDM zich toeleggen op de productie van reactorvaten, staalconstructies en boorplatforms. In 1983 verdween de offshore en maritieme industrie uit de Heysehaven toen RDM de afdeling Offshore sloot. In 2002 kocht het Havenbedrijf het bedrijventerrein. De scheepsbouwloods heeft een oppervlakte van ruim 11.000m2.

RDM – Grofsmederij

De Ketelmakerij (eerste gebouw uit 1920) en de Grofsmederij (eerste gebouw uit 1938) aan de oostkant van het RDM-terrein ontstonden na de uitbreiding van de werf in 1918. De gebouwen werden ontworpen voor de productie én reparatie van ketels en grootschalige machineonderdelen. De Amsterdamse architect Herman Ambrosius Jan Baanders (1876-1953) ontwierp de gevels van de Ketelmakerij. Hij had op dat moment al het hoofdgebouw ontworpen en de eerste fase van het tuindorp Heijplaat.

Na een omvangrijke renovatie en herinrichting van het RDM terrein is het imposante gebouw nu in gebruik genomen als centrum voor de Rotterdamse Maakindustrie, en zijn de volgende bedrijven daar inmiddels gevestigd:

MgAubel

MgAubel maakt mineraalcomposieten als duurzaam alternatief op gebruikelijke constructiematerialen. Composieten van MgAubel worden voor zowel woningen als industriële gebouwen gebruikt. MgAubel voert o.a. voor het Havenbedrijf Rotterdam een pilotproject uit waarbij onderzocht wordt of hun composietproduct kan worden gebruikt voor het repareren en verstevigen van kademuren die constant onder invloed staan van golfslag en zout water

Vertidrive

Vertidrive is een bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van robots die voor onderhoud worden gebruikt op verticale elementen in de maritieme en petrochemie markt.

KWINT

Opgericht in 1883, is van oudsher een speler op het gebied van hijs- en hefmiddelen. In recente jaren werden daarom ook klanten in de industrie, bouw, transport en windenergie bediend. Het bedrijf maakt nu de stap naar de offshore. Ook in een grijs verleden was KWINT toeleverancier voor de scheepvaart.

RHB – Stevedoring & Warehousing

Stuwadoor RHB, gevestigd aan de Waalhaven Noordzijde is gespecialiseerd in de behandeling en opslag van projectlading zoals transformatoren, turbines, windmolenapparatuur zoals torens, gondels, rotorbladen, tunnelboormachines, locomotieven, ontmantelde kranen en motoren tot een stukgewicht tot 208 ton. Het bedrijf is in 1930 opgericht.

Havenbedrijf RHB is gespecialiseerd in de behandeling en opslag van onderdelen voor een windmolen zoals de gondels, windmolen torens, windmolen bladen nieuw of gebruikt. Carrousels, draaiplatforms leeg of vol met bekabeling, spoelen, ontspoelen, korven en het verbinden van kabels behoort ook tot de dienstverlening.

De onafhankelijke offshore terminal wordt gebruikt voor de service aan offshore schepen tijdens mobilisatie en demobilisatie, assemblage, reparaties of het uitvoeren van reiniging van het schip resp. de apparatuur.

RHB heefteen kade beschikbaar met ligplaatsen over een lengte van 730 meter voor offshore schepen, tankers, breakbulk schepen, Heavy Lift schepen, stukgoed schepen, container schepen, en (zee)pontons.

RHB beschikt over de zwaarste havenkraan ter wereld met een hefvermogen van 208 ton.

 

Broekman Logistics – Waalhaven Heyplaat

In Rotterdam Heyplaat beschikt Broekman Logistics over een Offshore & Heavy Lift Centre dat direct aansluit op een kade die speciaal is ontworpen voor offshore en heavy lift lading. De ruime bekkens van deze haven zorgen ervoor dat zelfs de grootste schepen 24 uur per dag in en uit kunnen varen. Deze terminal is bij uitstek geschikt voor het vervoeren van uw complexe en zware ladingen van en naar locaties in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland en verder.

Broekman is sinds 1960 in de Rotterdamse Haven gevestigd. De project Terminal aan de Heyplaat biedt o.a.de volgende diensten:

•Het behandelen van alle typen zware en complexe lading.
•Het opslaan, assembleren, aanpassen en vastzetten van goederen.
•Opslag (20.000 m² overdekt en 40.000 m² buiten).
•Het mobiliseren en demobiliseren van alle typen schepen.
•Het hijsen met bovenloopkranen tot maximaal 700 ton.
•Het hijsen met een drijvende bok met 1800 ton hijscapaciteit


Prospector 5 - Wiltonhaven

De Prospector 5 van Paragon is een boorplatform uit de klasse Jack-up. In het geval van de Prospector is dit een drie-potig rig. Het ontwerp is een Freide & Goldman JU2000E, gebouwd in 2014 door Shanghai Waigaoqiao Shipyard en vaart onder de Vanuatuaanse vlag.

Vanuatu is een eilandengroep in Oceanië, wat sinds 1980 een onafhankelijk land is. Het platform meet een lengte van76m en breed 70.36m.

De poten zijn ontworpen voor een waterdiepte van maximaal 121.9m (400ft) De Prospector 5 kan boren tot 10.666m (35.000ft). Het boorplatform heeft een helidek geschikt voor de grootste heli’s, zoals de S-61 en de S-92 en is er accommodatie voor 140 personen.

Nieuwsflits: Doop 2 nieuwe sleepboten bij Spido in Rotterdam.

Op 22 mei jl. zijn aan het Spido ponton 2 nieuwe sleepboten voor de Kaspische Zee op gedoopt.

De beide schepen zijn gebouwd door scheepswerf De Hoop-Lobith in opdracht van Caspian Offshore Constructions in Aktua. Na afloop van de doop ceremonie volgde een vaartocht met lunch voor de genodigden met De Marco Polo, ook een schip van scheepswerf De Hoop.

Spido BV wenst de Raiymbek Batyr en Nauryzvay Batyr een behouden vaart.


Volg ons op:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Continue in your language

or switch to

nl Doorgaan in het Nederlands Schakel over naar Nederlands en Continue with English Switch to English de Weiter mit Deutsch Wechseln Sie zu Deutsch fr Continuer avec la france Passer en france ch 繼續用中文 切換到中文