Ooit lag het dorp Ruigenhil op het aangeslibde land langs het Hollands Diep. Willem van Oranje, de stamvader van het Koninklijk Huis, gaf opdracht om deze plek te versterken tot de militaire vesting Willemstad. Helaas mocht Willem van Oranje de vervolmaking van de vesting niet meer meemaken. Zijn zoon Maurits nam vanaf 1586 de taak op zich om een volwaardige vesting te realiseren. Vanuit Willemstad konden soldaten de open zeeverbinding van Dordrecht en Rotterdam controleren. Tegenwoordig biedt Willemstad een aantrekkelijke combinatie van gastvrijheid en een natuurgebied buiten de stadswallen.
Voel de historie in het vestingstadje van de Oranjes
Maurits breidde de vesting uit tot een zevenpuntige ster en liet een buitenverblijf bouwen, het Mauritshuis. Experts beschouwen Willemstad als een schoolvoorbeeld van oud-Hollandse vestingbouwkunst. Dankzij brede grachten, aarden wallen en de mogelijkheid het omringende land onder water te zetten werden vijanden op afstand gehouden. Keizer Napoleon Bonaparte liet in 1810 het Kruithuis bouwen en verbeterde de versterkingen.
Willemstad en de familie Van Oranje zijn nog steeds met elkaar verbonden. Zo is koning Willem-Alexander Heer van Willemstad.
Tegenwoordig staan de stadspoorten open voor bezoekers, die een wandeling kunnen maken op eigen gelegenheid of met een van de ervaren stadsgidsen.
Wandeling door Willemstad
Willemstad ligt er na al die eeuwen opvallend fris opgepoetst bij. Het knusse vestingstadje biedt uiteraard gastvrijheid, terrassen van uitspanningen omringen de pittoreske haven. We zijn tenslotte in Brabant. Hier kunt u uitblazen na een groene wandeling over de stadswallen en door het stadje. De moeite waard zijn onder meer het Mauritshuis, het oude raadhuis, het Arsenaal en de vestingwerken. Wie het stadje van bovenaf wil zien, bezoekt de meer dan 400 jaar oude Koepelkerk.
Rondvaart Willemstad
Vaart u met Spido naar Willemstad, dan krijgt u een goede indruk van de Hollandse delta. Het schip zet koers naar de vestingstad via de Nieuwe en Oude Maas door het Rotterdamse havengebied, de Rhoonse Grienden, het Spui en het Haringvliet. Na inscheping kunt u genieten van koffie of thee met een verse punt appeltaart. Tijdens deze tocht serveren wij ook een heerlijke buffetlunch, bereid door ons keukenteam.
Wanneer iedereen na een middag Willemstad terug is aan boord, serveert de crew een klein dessert. Op de terugreis passeert het Spido-schip onder meer de Drechtsteden. Rond 18.30 uur meren we af aan de voet van de Erasmusbrug.
Wilt u Willemstad ontdekken en onderweg genieten van het steeds wisselende, fraaie landschap? Reserveer dan snel een plekje aan boord. U kunt hier bekijken wanneer we deze dagtocht organiseren.
Waarom de dagtocht naar Willemstad een perfect uitstapje biedt:
– Geschikt voor jong en oud
– Veel te zien tijdens de vaart
– Bezoek aan een fotogeniek vestingstadje
– Wandelen over groene stadswallen met mooi uitzicht over het stadje
– Wandelen met ervaren gidsen
– Gezellige terrassen rondom de haven
– Goede verzorging aan boord van het schip