Havennieuws
Actuele ontwikkelingen en schepen in de Rotterdamse Haven
Een up to date aanvulling op de standaard rondvaarttekst.
Nr.11 augustus 2018 – Cruise editie rondvaart 75 minuten
Het cruiseseizoen 2018 is weer in volle gang. Naast de AIDAperla, die wekelijks Rotterdam in haar Metropolenroute aanloopt, staan er nog talloze andere cruiseschepen van verschillende rederijen voor dit jaar op de agenda van Cruise Port Rotterdam.
In de afgelopen 15 jaar is Cruise Port Rotterdam gegroeid tot meer dan 80 Cruise Calls per jaar en hebben zo’n 275.000 passagiers een bezoek aan de Maasstad gebracht.
Voor de logistiek rond het bezoek van zo’n cruiseschip komt wel heel wat kijken. In deze Cruise editie van het Havennieuws leest u hier meer over. Ook is er aandacht voor de interessante geschiedenis van de Wilhelmina pier.
Tijdens onze rondvaarten van 75 minuten kunt u de bezoekende Cruise schepen van dichtbij bewonderen. De Spido schepen varen altijd langs de Cruise Terminal en onze kapiteins vertellen u graag meer wetenswaardigheden over de imposante zeekastelen, de rederijen en bestemmingen.
Bij de laatste afvaarten van 16.15 en 17.00 uur kunt u het treffen dat u een vertrekkend cruiseschip op de Nieuwe Maas tegemoet vaart, en u de passagiers kunt uitzwaaien. Een onvergetelijk moment. Welkom aan boord!
AIDAperla – iedere donderdag t/m 2 november 2018
De AIDAperla is in Japan gebouwd bij MHI Mitsubishi Heavy Industries op de Nagasaki Shipyard and Machinery Works en een zusterschip van de AIDAprima (2016) en het 2e schip uit de z.g. Hyperion klasse. De prima en perla zijn vrijwel identieke schepen.
Het schip is op 30 juni 2017 in Palma de Mallorca gedoopt en het 12e cruise schip in de vloot van AIDA cruises. AIDA is een onderdeel van Carnival Cruise Corporation en bedient de Duitstalige markt in Europa.
Inmiddels is het 13e schip voor de rederij, de AIDAnova in aanbouw bij de Meierwerft in Papenburg in Duitsland en komt eind 2018 in de vaart. Daarna volgen nog 2 zusterschepen van de Nova klasse die reeds in opdracht zijn gegeven bij de Meierwerft.
De AIDAperla vaart dit jaar een wekelijkse Metropolenroute op de Noordzee.
Starthaven is Hamburg Steinwerder. Daar start iedere zaterdag een cruisereis van 7 dagen volgens een vast schema: Hamburg – Southampton – Le Havre – Zeebrugge – Rotterdam – Hamburg.
Het schip heeft een lengte van 300 meter, een breedte van 37.6 meter en een maximale diepgang van 8.2 meter en een Gross Tonnage van 125.000 ton. Op 18 dekken zijn in totaal 1643 cabines voor 3286 passagiers voorhanden. De gasten hebben keus uit 12 restaurants en 15 verschillende bars aan boord. Uit traditie, en zoals de meeste cruiseschepen is er geen dek 13 aan boord van het schip. Dit brengt ongeluk. De AIDAperla is zoals alle AIDA schepen geregistreerd in Genua – Italië.

Voor de voortstuwing beschikt het schip over drie Caterpillar MC3 motoren. Het schip heeft diesel elektrische aandrijving met 2 azipods. Met een geïnstalleerd vermogen van 54.000 KWh behaald het schip een dienstsnelheid van 22 knopen, circa 40 kilometer per uur. Het verbruik is circa 2.7 liter per passagiers per 100 kilometer.

De bijzonder beschildering van de scheepsromp (in het Duits de Kussmund) stellen de lippen van de Ethiopische prinses AIDA en slavin van Amnires, dochter van de Egyptische Farao voor uit de gelijknamige opera AIDA van Gioseppe Verdi uit 1871. De opera werd geschreven ter gelegenheid van een nieuwe opera gebouw in Cairo.

LNG gas voor nieuwe generatie cruise schepen
Rotterdam stimuleert innovatie: cruiseschepen van rederij AIDA die in Rotterdam aanmeren, maken gebruik van vloeibaar aardgas (LNG ).
Shell (LNG-leverancier) heeft van de gemeente een gedoogbeschikking gekregen om de LNG te leveren aan de cruiseschepen. Zo profiteert het milieu direct. De samenwerking tussen AIDA en Shell betekent niet alleen een aanzienlijke vermindering van luchtverontreiniging. Bewoners van woontoren De Rotterdam zijn positief over deze nieuwe ontwikkeling, want ook de dieselstank is hiermee verleden tijd.

Cruiseschepen als de AIDAperla verbruiken ook als zij aan wal liggen veel energie. Per dag is dit gelijk aan het verbruik van zo’n 20.000 huishoudens(!). De reguliere brandstof is gasolie, dat zorgt voor uitstoot van afgassen en fijnstof. Het gebruik van LNG, Liquified Natural Gas, zorgt voor minder geluids- en stankoverlast en minder luchtvervuiling voor de omgeving.
De Koninklijke Roeiers Vereniging De Eendracht KRVE
De Roeiers Vereeniging Eendracht is opgericht in 1895. In die tijd gebruikte men nog roeiboten om vervolgens de trossen met de hand vast te maken. Vandaar de naam roeiers. Met het 100-jarig bestaan in 1995 kreeg de vereniging het recht tot het voeren van het predicaat Koninklijk. Sinds die tijd heet de vereniging de KRVE, wat staat voor Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht.

De KRVE is een organisatie die zich bezighoudt met nautische dienstverlening in deze haven op het gebied van vast- en losmaken van zeeschepen, het vervoer van loodsen en alle andere voorkomende werkzaamheden t.b.v. de zeescheepvaart.
Holland America Line – De Rotterdam 6 -1997
De Rotterdam (6) is in het seizoen 2018 regelmatig op bezoek in de Maasstad als vertrek- en aankomsthaven voor reizen naar o.a. de Noorse Fjorden en de Oostzee. In augustus is het schip voor het laatst in Rotterdam en vertrekt dan weer richting Canada en New Engeland.
De Rotterdam is in 1997 gebouwd in Italië bij scheepswerf Ficanteiri in Marghera nabij Venetië.
Het vlaggenschip van de HAL heeft als thuishaven Rotterdam. Het Premium Class schip meet 59.000 GT, heeft een lengte van 237 meter, een breedte van 32 meter en heeft een capaciteit van 1800 passagiers.
De diesel elektrische voortstuwing van 37.500 kW geven de Rotterdam een dienstsnelheid van 18 knopen.
Wilhelminapier - Monument Lost Luggage Depot
Het gietijzeren monument verbeeldt een bewaarplaats voor gevonden voorwerpen en refereert aan de geschiedenis van de locatie. Vanaf hier begonnen de passagiersschepen van de Holland Amerika Lijn aan de grote oversteek.

Vanaf 1873 vertrokken op de Wilhelminapier tientallen jaren lang passagiersschepen van de Holland Amerika Lijn. Hier gingen emigranten aan boord die hun vaderland in veel gevallen nooit meer zouden terug zien. ‘Lost Luggage Depot’ is een monument, een herinnering, niet alleen voor deze emigranten, maar ook voor emigranten vanuit de hele wereld die door welke reden dan ook hun land achterlaten. Ontworpen door: Jeff Wall (2001).
Hotel New York
In 1901 op de kop van de Wilhelminapier gebouwd als kantoorgebouw in overgangsarchitectuur voor de Rotterdamse scheepvaartmaatschappij 'Holland-Amerika Lijn', ontworpen door J. Muller en C.M. Droogleever Fortuyn. Het kantoor werd respectievelijk in 1908, 1916 en 1920 uitgebreid en verbouwd naar ontwerp van J. Muller en C.B. van der Tak. De Holland-Amerika Lijn heeft een belangrijke rol gespeeld in de emigratiegeschiedenis.

In 1993 werd het kantoorpand (intern) heringericht voor een functie als "Hotel New York". Het gebouw is nu een Rijksmonument.
In 1620 vertrokken (vluchtten) de Pilgrim Fathers vanuit Delfshaven naar Amerika. Daarna reisde een steeds grotere groep landverhuizers en gelukzoekers via Rotterdam naar Amerika. In 1873 werd de NASM opgericht (welke op ongeveer dezelfde plaats van het latere directiegebouw en huidige hotel al eerder een hotel met de naam Hotel New York had gevestigd, in 1896 officieel Holland-Amerika Lijn genoemd. Tot de eeuwwisseling van 1900 werden ongeveer een half miljoen mensen overgezet naar de Nieuwe Wereld. Op 8 november 1971 voer de Nieuw Amsterdam II als laatste uit vanaf de pier, daarna verdween de H.A.L. uit Rotterdam, en uit New York.
De Holland America Line
De HAL is nu een onderdeel van de grootste Cruise Rederij ter wereld Carnival met het hoofdkantoor in Seattle in de Verenigde Staten.
In 1871 werd de vennootschap Plate, Reuchlin & Co opgericht door Antoine Plate en Otto Reuchlin, met als doel een rechtstreekse verbinding met Amerika, uitgevoerd met stoomschepen. In 1873 werd Plate, Reuchlin & Co omgezet in de NV Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij (NASM). Vlak hierna, in 1875, werd de Nieuwe Waterweg geopend, waardoor Rotterdam een belangrijke Europese haven kon worden. In deze periode werd New York een vaste bestemming. Omdat in het spraakgebruik de naam 'Holland-Amerika Lijn' (HAL) gebruikelijk was geworden, voegde de NASM deze naam op 15 juni 1896 aan haar statutaire naam toe, zodat de vennootschap sindsdien officieel NV Nederlandsch-Amerikaanse Stoomvaart-Maatschappij 'Holland-Amerika Lijn' heet, kortweg HAL. In 1973 werd de naam ingekort tot Holland Amerika Lijn NV, vanaf dat moment zonder streepje tussen Holland en Amerika.

De trans-Atlantische verbinding Rotterdam-New York bestond van 1873 tot 1978, en speelde een grote rol in de landverhuizingen van Europa naar Amerika. De maatschappij bediende ook vrachtlijnen, maar als bijzaak. Door de toenemende concurrentie van het vliegtuig op de trans-Atlantische route, werden de passagiersschepen meer en meer voor de cruisevaart benut. Op 8 november 1971 verliet de Nieuw Amsterdam (II) Rotterdam voor de allerlaatste oversteek. In 1975 werd de divisie Transport (de vrachtschepen) verkocht en ging men zich steeds meer concentreren op de cruisevaart.
De zetel van het passagiersbedrijf was in 1971 al overgeplaatst naar New York. In 1978 werd het hoofdkantoor verplaatst naar Stamford (Connecticut). In 1983 verhuisden beide kantoren naar Seattle (Washington) aan de Amerikaanse westkust, waar al het kantoor van het in 1971 overgenomen Westours Inc. was gevestigd. Op 1 mei 1984 stond het karakteristieke kantoor op de Wilhelminakade te koop: het huidige Hotel New York. De afkorting HAL kreeg een Engelstalige invulling: Holland America Line.
In 1989 werd Holland America Line Inc. ingelijfd bij Carnival Corporation & PLC in Miami, 's werelds grootste cruise-consortium waartoe vele rederijen behoren. De Nederlandse oorsprong leeft door in het bekende logo, dat het zeilschip De Halve Maen afbeeldt (het schip waarmee Henry Hudson in 1609 Manhattan ontdekte) met op de achtergrond de boeg van de Nieuw Amsterdam (II), het bekendste schip van de HAL.
Sinds een aantal jaren varen de schepen weer onder Nederlandse vlag, ook heeft men in Rotterdam het vlootkantoor staan omdat men nog steeds overwegend met Nederlandse officieren vaart. Ook is Rotterdam steeds vaker aanloophaven tijdens de cruises die HAL-schepen tijdens de zomermaanden in West-Europa maken. Op 28 februari 2007 opende de HAL zijn Europese hoofdkantoor in Rotterdam in kantoor- en woontoren Montevideo, schuin achter het voormalige hoofdkantoor op de Wilhelmina pier op de Kop van Zuid, na 36 jaar afwezigheid in deze stad.

Met de komst van de Koningsdam bestaat de vloot van de HAL nu uit 14 Cruiseschepen. Er staat inmiddels weer een nieuw schip op stapel voor 2018: de Nieuw Statendam.
Cruise Terminal
Tijdens het bombardement van mei 1940 werd een groot deel van de gebouwen van de Holland-Amerika Lijn verwoest. Van de gebouwen die direct na de oorlog werden herbouwd resteren het werkplaatsengebouw (nu Las Palmas) en de huidige Cruise Terminal, de aankomsthal voor trans-Atlantische passagiers. Het twee verdiepingen hoge gebouw van architecten: Brinkman, van der Broek en Bakema uit de eind jaren veertig bestaat uit een betonconstructie van zes schaaldaken met een overspanning van elk 18 meter. De zijgevels zijn geheel voorzien van glas. Het interieur wordt gekenmerkt door een monumentale betonnen trap tussen de passagiersruimtes op de verdieping en de bagageruimtes op de begane grond.

Cruise Kalender 2018:
De volgende andere interessante cruiseschepen komen dit jaar op bezoek in Rotterdam.
Zoals reeds vermeld ligt de AIDAperla tot 2 november iedere donderdag aan de Cruise Terminal.
De actuele lijst met de Cruise Calls in Rotterdam kunt u vinden op: www.cruiseportrotterdam.nl
- 26 en 27 augustus Queen Elizabeth Cunard
- 29 augustus Indipendence of the Seas RCI
- 2 september Orchestra MSC
- 8 september Magellan Cruise & Maritime
- 21 september Balmoral Fred Olsen
- 24 september Astoria Cruise & Maritime
- 26 september Columbus Cruise & Maritime
- 2 oktober Seabourn Ovation Seabourn
- 7 en 9 oktober Astoria Cruise & Maritime
- 21 oktober Indipendence of the Seas RCI
- 29 oktober Magelan Cruise & Maritime
- 1 november AIDAbella AIDA Cruises
- 8,15 en 22 november AIDAmar AIDA Cruises
- 21 en 29 november AIDAnova AIDA Cruises
- 10 december Marco Polo Cruise & Maritime
- 16 december Saga Sapphire Saga Cruises