Havennieuws
Actuele ontwikkelingen en schepen in de Rotterdamse Haven
Een up to date aanvulling op de standaard rondvaarttekst.
Nieuwe productie locatie op voormalig RDM terrein voor SJR.
SJR Group heeft in 2016 aan de Gieterijweg, Havennummer 2596, een nieuwe constructiehal met loskade in de Dokhaven in gebruik genomen. In de geconditioneerde loods kunnen hoogwaardige opslagtanks worden gebouwd met een diameter van 24 meter en een hoogte van 32 meter.
Het kantoor en productiehal grenzen direct aan een eigen kade van 150 meter in lengte met een directe verbinding naar de Nieuwe Waterweg. Hier zal SJR geconditioneerd gebouwde opslagtanks via deze Waterweg verschepen naar haar Europese- en mondiale opdrachtgevers. Voor de grotere projecten is er een samenwerking met Broekman Logistic aangegaan. De SJR Group is al meer dan 50 jaar specialist in de tankbouw.
Skandi Buzioz bij Huisman aan de kade
Sinds begin oktober ligt bij Huisman in de Wiltonhaven de Skandi Buzioz afgemeerd.
Skandi Búzios is een zusterschip van de Skandi Açu. Beide schepen zijn ontworpen en gebouwd door VARD scheepswerf in Noorwegen, specifiek voor de installatie van umbilicals*, flexibele pijpleidingen en stootborden voor een nieuw offshore project in Brazilië en zijn z.g. (PLSVs) Pipelay Support Vessels. Bij Huisman wordt de Vertical Laytower geplaatst.
Het schip heeft een lengte van 146 meter en een breedte van 30 meter, en is deel van de DOF Subsea - Technip joint venture in Brazilië, de Skandi Buzios geschikt is om met 120 bemanningsleden te werken in waterdieptes tot 3.000 meter. Onderdeks bevinden zich carrousel trommels van 1.500 en 2.500 ton voor de opslag van de flexibele pijpleidingen.
(* Umbilicals zijn verbindingen tussen een boorput en boorschip of booreiland.)
De Wilton Villa
De villa van Wilton aan de Maaskant, bij de N.V. Dok- en Werfmaatschappij Wilton-Fijenoord werd in 1922 gebouwd met de bedoeling dat één der leden van de Wilton-familie het pand zou gaan bewonen. Dat is inderdaad gebeurd maar voor een zeer korte tijd. Na de oorlog werd het nog een tijdje bewoond door de weduwe van de in de slag in de Javazee omgekomen schout-bij-nacht Karel Doorman. Het pand werd daarna voornamelijk gebruikt voor vergaderingen van de leiding van de werf en voor ontvangst van hoge gasten.
Oud Europoort sleper Steenbank van sloop gered
Naast de reeds aanwezige vloot van zeven museale schepen zal de haven van Maassluis binnenkort worden uitgebreid met twee nieuwe sleepboten.
Door bemiddeling van de Stichting Maritiem Erfgoed Maassluis is de voormalige Europoortsleper Steenbank (1960) van de slopershamer gered. De Steenbank was samen met zusterschip Schouwenbank en de Europa en Azië van P. Smit Jr. de eerste Europoort sleepboot die speciaal voor de Europoort gebouwd zijn ten einde de grote schepen die daar verwacht werden te kunnen assisteren.
Met een lengte van 30 meter en een geïnstalleerd vermogen van 1250 PK waren deze fraai gelijnde schepen een welkome aanvulling op de vloot kleinere havenslepers die voornamelijk voor de stadshavens opereerden. Later gingen de sleepboten van Smit die in het Europoortgebied opereerden een samenwerking aan in een nieuwe werkmaatschappij: de Nieuwe Rotterdamse Sleepdienst (NRS).
Tot voor kort was de Steenbank, die de Rotterdamse haven in 1980 verliet, in dienst van de Belgische marine maar is eind 2015 afgestoten. Het schip zal worden terug gebracht in de NRS huisstijl en onderdeel gaan uitmaken van de Stichting Sleepboothaven Maassluis. Ook het oude bergingsvaartuig Tonijn van Smit-Tak wordt aan de museumcollectie toegevoegd.
Oceaniumboot Haaibaai
De Oceaniumboot van Diergaarde Blijdorp, genaamd de “Haaibaai” is een opvallende verschijning in de haven. Het schip is voorzien van kleurige pinguïns tegen een decor van pool witte ijsschotsen. De Oceaniumboot verzorgt de aanvoer van vers, schoon zeewater afkomstig uit de Atlantische Oceaan. Het oceaanwater is bestemd voor de dieren in het Oceanium, waaronder haaien, tropische vissen, koningspinguïns en zeeleeuwen. Het zeewater wordt als ballast aangevoerd door schepen van de Mearsk Group en doorgaans overgepompt in de Haaibaai op de 2e Maasvlakte. In het Oceanium circuleert in totaal 8 miljoen liter zeewater. Dankzij een speciaal ontworpen filterinstallatie wordt de totale waterhoeveelheid continu gereinigd zodat de waterkwaliteit gewaarborgd blijft. Maandelijks hoeft maar een deel te worden vervangen. Dat gebeurt dus met dit bijzondere schip dat elke maand ongeveer 550 ton vers oceaanwater naar de honderden dieren in het Oceanium brengt en ook naar de ijsberen.
Rederijen: OPDR
OPDR - De Oldenburg-Portugiesische Dampfschiffs-Rhederei GmbH is in 1882 opgericht door August Schultze en Herman Burmester en behoort tot de oudste rederijen van Duitsland. Oorspronkelijk onderhield de rederij een lijndienst tussen Oldenburg en Portugal.
Nu zijn de drie belangrijkste havens in Noord Europa Hamburg, Rotterdam en Tilbury.
Sinds kort heeft OPDR Rouen opgenomen in haar dienst. Daarmee ontstaat een rechtstreekse verbinding tussen Rotterdam en de Noord-Franse havenstad.
Andere havens die de drie 700-TEU schepen van OPDR (OPDR Tenerife, OPDR Cádiz en OPDR Tanger) aan doen zijn bestemmingen in Spanje, Portugal, Marokko en de Canarische Eilanden.
De huidige vloot van OPDR bestaat uit acht containerschepen.
In 2014 is de rederij overgenomen door het Franse CMA-GGM (Compagnie Maritime d'Affrètement - Compagnie Générale Maritime), de derde containerrederij van de wereld met circa 430 schepen.
Kraanschip Stanislav Yudin
Het kraanschip Stanislav Yudin van de Nederlandse SHL groep (Seaway Heavy Lifting) is regelmatig te bewonderen in Rotterdam. Het in 1985 in Finland bij de Wartsila werf gebouwde schip heeft een lengte van 185 meter en breedte van 36 meter en heeft een waterverplaatsing van 25.000Dwt.
De kraan kan maximaal 2.500 ton liften tot een hoogte van 100 meter. De recent in Nederland gebouwde Oleg Strashnov (IHC Merwede in Krimpen a/d IJssel) behoort ook tot de SHL groep.
In 2017 wordt de Stanislav Yudin ingezet voor de installatie van 32 nieuwe windturbines in het Trianel Windpark bij Borkum, circa 45 kilometer uit de Duitse kust gelegen.
Havens uitgelicht: De Parkhaven
De Parkhaven is een vooroorlogse haven tussen het Lloydkwartier en het Park in Rotterdam. De Parkhaven is gegraven tussen 1890 en 1893 en aangelegd voor de overslag van stukgoed.
Aan de westkant van de Parkhaven was van 1908 tot 1970 het stuwadoorsbedrijf Wm.H. Müller & Co's Stuwadoors Mij. N.V. gevestigd. Ook aan de oostkant van de Parkhaven vond stukgoed-overslag plaats.
Aan de noordwestkant van de Parkhaven is sinds 1911 de Rivierpolitie gevestigd. De patrouilleschepen hebben hier hun ligplaats.
In 1933 veranderde de functie van de Parkhaven. Door het voltooien van de Parksluizen werd de Parkhaven een verbindingsroute tussen de Nieuwe Maas en de Delfshavense Schie. De stukgoedoverslag aan de oostkant van de haven verdween en in 1960 werd hier in het kader van de Floriade de Euromast gebouwd. Jarenlang lagen hier het opleidingsschip Jan Backx en de Seven Seas, die in gebruik was als logementsschip. Tegenwoordig ligt hier het drijvend Chinees restaurant Ocean Paradise.
De Müller-pier aan de westkant van de Parkhaven is jarenlang in gebruik geweest als evenemententerrein. Tegenwoordig staat op de Müllerpier de woningbouw van het Lloydkwartier.