Havennieuws
Actuele ontwikkelingen en schepen in de Rotterdamse Haven
Een up to date aanvulling op de standaard rondvaarttekst.
Marco Polo vaart met nieuwe voortstuwing ‘groen’ in 2017
Na ruim 40.000 bedrijfsuren heeft de Marco Polo, bouwjaar 1995, afscheid genomen van de MTU dieselmotoren en Aquamaster thrusters en heeft onlangs een geheel nieuwe ‘groene’ voorstuwing installatie gekregen van Veth Propulsion. Naast twee nieuwe roerpropellers met straalbuizen is het schip uitgerust met energiezuinige, 400 PK sterke Scania motoren met as generatoren van 40 KWh voor de stroomvoorziening van het schip. Hierdoor komen de dieselstroomgeneratoren te vervallen en wordt een aanmerkelijke brandstof besparing behaald van circa 15%.
Samen met de recent uitgevoerde interieur renovatie is de Marco Polo weer helemaal gereed voor het nieuwe seizoen 2017!
Hoog bezoek aan boord van de James Cook
President Mauricio Macri van de Argentijnse Republiek heeft op maandag 27 en dinsdag 28 maart jl.een staatsbezoek aan Nederland gebracht. Onderdeel van dit staatsbezoek was op 28 maart een vaartocht door de Rotterdamse haven. In de Berghaven in Hoek van Holland mocht de bemanning van de James Cook naast de president met echtgenote ook Koning Willem Alexander en Koningin Maxima ontvangen alsmede burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Onder prachtige weersomstandigheden kon het presidentiele en Koninklijke bezoek genieten van een vaartocht naar o.a. de 2e Maasvlakte.
Cruiseseizoen weer van start
Drukke weken voor Cruise Port Rotterdam. Vanaf april is het nieuwe cruise seizoen weer begonnen. Met ruim 120 Cruise Calls wordt 2017 een recordjaar. Naast de AIDAprima die het gehele jaar wekelijks afmeert als onderdeel van een Metropolen stedencruise vanaf Hamburg zijn er dit jaar weer talloze bijzondere schepen van diverse rederijen te bewonderen zoals de Caribbean Princess van Princess Cruises, MSC Preziosa en Magnifica van MSC Cruises, Queen Elisabeth van Cunard, Norwegian Getaway van NCL Cruises en Independence of the Seas van RCCL. Naast een aantal kleinere schepen komt dit seizoen ook weer de Rotterdam van de Holland America Line naar de Maasstad. De complete lijst met de Cruise Calls vindt u op www.cruiseportrotterdam.com.

Recordschip met 20.150 containers op weg naar Rotterdam
De MOL Triumph is het eerste schip dat de grens van 20.00 TEU containers doorbreekt. Het 400 meter lange en 58.8 meter brede schip van de Japanse rederij Mitsui O.S.K. Lines is het eerste van een serie van zes nieuwe generatie containerschepen die tot 30% zuiniger kunnen varen dan kleinere containerschepen. De Koreaanse Samsung werf waar het de MOL Triumph is gebouwd heeft inmiddels ook opdrachten van soortgelijke schepen ontvangen van andere rederijen. Op 19 mei arriveert het schip op de Maasvlakte en gaat de komende jaren tussen China en Europa pendelen. De Mol Triumph neemt het record over van de MSC Oscar met een capaciteit van 19.224 containers.

Bijzonder transport aangekomen in Rotterdam
Op donderdag 13 april jl. voer het gigantische olieplatform ‘Western Isles’ op het Heavy Lift schip ‘Xin Guang Hua’ het Calandkanaal van Rotterdam binnen. Xin Guang Hua is het op één na grootste afzinkbare schip ter wereld. De FPSO Western Isles is een gevaarte van 32.000 ton. De komende dagen wordt het platform gelost en naar Verolme gebracht.
FPSO Western Isles is 87 meter breed en 32 meter hoog en wordt bij Verolme afgebouwd. FPSO staat voor Floating Production, Storage and Offloading. Western Isles komt zo’n 160 kilometer uit de kust van de Shetland Eilanden te liggen in de Noordzee.
Dit is pas de tweede reis voor de Xin Guang Hua van Cosco Shipping Heavy Transport en de eerste keer dat zij in Rotterdam arriveert. Het schip is in 2016 te water gelaten en heeft een lengte van 255 meter en is 68 meter breed.

Scheepswerf Damen nieuwe eigenaar van Keppel Verolme in de Botlek.
Damen Shipyards Group heeft een overeenkomst met Keppel Offshore & Marine bereikt voor de overname van de Keppel Verolme werf in de Rotterdamse Botlek.
Met de overname van de Verolme werf versterkt Damen zijn reparatie- en conversie-activiteiten in de regionale scheepsreparatie en -conversie markt. De Verolme werf is sinds 1957 actief in het Rotterdamse Botlek-gebied. De werf heeft drie gegraven dokken, een kadecapaciteit van meer dan 1.800 meter en circa 250 personeelsleden. Deze faciliteit geeft Damen de capaciteit om de grootste maritieme objecten te kunnen dokken. Het dok van Damen Shiprepair in Schiedam (46 meter breed bij 307 meter lang) is op dit moment het grootste dok binnen Damen in Nederland.
Het mammoetdok van Verolme dateert van 1970. De werf was toonaangevend in de wereld, maar het graven van de 405 meter lange, 90 meter brede en 20 meter diepe scheepsreparatieplaats was ook zo duur dat het meteen de ondergang betekende van Verolme als zelfstandig bedrijf. De laatste jaren was de werf in handen van de Singaporese multinational Keppel. Met de overname door Damen wordt het bedrijf weer helemaal Nederlands.

Maastunnel bestaat 75 jaar
De Maastunnel, de oudste verkeerstunnel van Nederland, bestaat 75 jaar. De tunnel is ontworpen door architect Ad van der Steur. De bouw ging in 1937 van start en was voltooid in 1942. Sinds 2012 is het een beschermd Rijksmonument. Inclusief toeritten is de Maastunnel 1373 meter lang. Het gesloten gedeelte is 1070 meter.
Het gedeelte onder de rivier is 550 meter. Het diepste punt van de tunnel ligt circa 20 meter onder NAP. Bovengronds is de tunnel te herkennen aan de karakteristieke ventilatiegebouwen op de beide oevers, ook goed zichtbaar vanuit de Euromast, die zich vlak bij de tunnel bevindt. In aansluiting op de Maastunnel is door Rotterdam de tunneltraverse aangelegd.
Vele jaren was de Maastunnel niet alleen een lokale verbinding tussen Noord en Zuid, maar ook een belangrijke schakel in het rijkswegennet. Tegenwoordig is 50 procent van het verkeer door de tunnel lokaal met circa 60.000 auto’s per dag. Ter vergelijking, de twintigjarige Erasmusbrug verwerkt dagelijks 30.000 auto’s.

Rederijen: Veerhaven BV 50 jaar in de vaart
Veerhaven B.V. is de duwvaartrederij van ‘Thyssen Krupp Steel Europe’, de Duitse marktleider in de Europese staalindustrie en bestaat dit jaar 50 jaar.
Dagelijks vervoert het zo’n 60.000 tot 80.000 ton ertsen, kolen en staalproducten naar Duisburg: 24 uur per dag. 365 dagen per jaar. Daarnaast heeft Veerhaven B.V. een scheepsagentuur; hoofdzakelijk voor rederijen van schepen die Thyssen Krupp-lading naar Europa vervoeren. Het gaat om zo’n 200 zeeschepen per jaar, voornamelijk voor de haven van Rotterdam.
De duwboten van Thyssen Krupp Veerhaven varen met ijzererts en kolen tussen Rotterdam/Europoort en Duisburg, een afstand van 240 kilometer. In Duisburg staan de hoogovens van Thyssen Krupp Steel Europe, het moederbedrijf van Veerhaven. De vaarroute vanuit Europoort gaat via het Hartelkanaal, Oude Maas, Beneden Merwede, Waal en bij de Duitse grens de Rijn op naar Duisburg.

Een Veerhaven-duwboot met vier duwbakken is 193 meter lang en vervoert zo’n 11.000 ton ijzererts en kolen. Een 6-baks duweenheid is 269,5 meter lang en vervoert 16.000 ton. De geladen duwboot vaart gemiddeld 9 kilometer per uur en doet er 26 uur over om van Europoort in Duisburg te komen. De route terug, zonder lading, duurt 12 uur. Het aan- en afkoppelen van de duwlichters duurt ongeveer drie uur per rondreis.
De duwboten van Veerhaven liggen nooit stil. Ze varen constant op en neer; heen met ijzererts en kolen en leeg terug, omdat de productie in Duisburg niet stil mag vallen. Veerhaven vaart dan ook 365 dagen per jaar, 24 uur per dag, Just-in-Time.
Kunst aan de Maas langs de Bartel Wiltonkade in Schiemond
Ooit voeren honderden boten langs de kade in Schiemond, maar die bedrijvigheid is in de loop der jaren minder geworden sinds de haven van Rotterdam naar de Maasvlakte I en II is uitgebreid. De kade werd opgeknapt tot boulevard, zodat het aangrenzende weidse water opnieuw een uitgelezen plek leek om aan te meren. Om het gemis van de boten op de Maas en de oude havengeschiedenis te herdenken, benaderde de voormalige deelgemeente Delfshaven het CBK Rotterdam, dat op zijn beurt de Rotterdamse kunstenaar Florentijn Hofman vroeg.
Hij ontwierp vijf papieren vouwbootjes die manshoog in kleurrijk staal zijn uitgevoerd. Ze zijn op de kade geplaatst alsof een kind fantaseerde bij dat water en die fantasie als door iets magisch materialiseerde. De Vijf papieren boten zijn gemaakt in de voormalige scheepswerf Wilton (1854-1929), die later is overgegaan in de Verolme scheepswerf. Alleen hun vorm herinnert aan de bekende vouwbootjes. Het materiaal is hetzelfde staal waar ook echte schepen van gemaakt worden.

Over de kunstenaar: Florentijn Hofman (Delfzijl, 1977) volgde zijn opleiding aan de kunstacademie van Kampen. De kunstenaar staat bekend om zijn opvallende grote kunstwerken, waarin humor, sensatie en maximale impact een rol spelen. Wereldwijd werd Florentijn Hofman bekend met zijn Rubber Duck, een sterk uitvergrote opblaasbare gele badeend, die in diverse wateren in Europa, Azië en Australië gedobberd heeft.